Ferry Staverman Mimesia Gallery 2017


Expositie Petra de Jong en Ferry Staverman in Mimesia Gallery te Den Haag.

Petra en Ferry studeerden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag, afdeling schilderen, waar zij in 1970 afstudeerden.
De eerste jaren na de academie hielden zij contact en werkten samen aan diverse projecten, waaronder wandtekeningen voor Sol LeWitt in het Gemeentemuseum (Den Haag) en in het Kröller-Müller Museum.
Vanaf 1973 gingen zij ieder hun eigen weg. Ferry Staverman verhuisde naar Apeldoorn en Petra de Jong woonde enkele jaren in Ankara en negen jaar in Greater London.
Nu, na ruim 45 jaar, exposeren zij samen! Petra nodigde Ferry uit om met haar te exposeren in Mimesia Gallery in Den Haag.

Het werk van Staverman is sinds 2000 van tweedimensionaal – via een simpele ingreep bij toeval – dríédimensionaal geworden. Bij het zagen van een abstracte vorm in lagen karton, die hij uitwaaierde, ontstond een vrouwenfiguur. Na enige aarzeling – de ingreep was zo simpel – heeft hij zich op deze manier van werken gericht. De vrouwenfiguren werden fonteinen. De fonteinen bomen. Zijn jarenlang werkzaamheden in Paleis Het Loo met zijn 17de-eeuwse tuinen zijn zichtbaar in zijn vormenwereld.
De afgelopen jaren kreeg hij verschillende opdrachten uit het buitenland. Voor Hermès Parijs ontwierp hij diverse sculpturen waarbinnen hun producten één waren met zijn drager. Dit soort opdrachten zijn uitdagingen, inspireren en maken voor hem nieuwe mogelijkheden zichtbaar.

Het werk van Petra de Jong laat zich het beste omschrijven als “Geometrie in Beweging”. Zij is geïnspireerd door niet-westerse statische patronen die ze doorbreekt met golvende, dynamische kleurpartijen. Hierbij is een transparante schildertechniek, in lagen opgebouwd, essentieel. In haar huidige werk worden de patronen losser en ruimtelijker en op ongeprepareerd linnen aangebracht. De titels van haar werken refereren aan rivieren en landschappen en laten haar verbondenheid met de natuur zien.
Petra kreeg opdrachten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland waaronder recent in Istanbul, Ankara en Minneapolis.

Mimesia Gallery ‧ Noordeinde 14 ‧ Den Haag
Van 28 januari tot 31 maart 2017


ferrystaverman@hotmail.com
de Heze 38 7335 BD Apeldoorn
tel: 31(0)55 5418 608